Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Εορτασμός Αναλήψεως του Κυρίου στο Βαμβακόφυτο (1)

Γράφει ο Γιώργος Ηλ. Κέππας

    Την τεσσαρακοστή ημέρα μετά την Ανάσταση του Χριστού σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Λουκά, ο Κύριος...
 στο όρος των Ελαιών αφού προσευχήθηκε, σήκωσε τα χέρια του και  «ευλογώντας τους μαθητές του, εχωρίσθηκε απ' αυτούς και εφέρετο προς τα πάνω, στον ουρανό». Σε ανάμνηση της Αναλήψεως γίνεται η περιφορά της εικόνας της Αναλήψεως. Την ημέρα αυτή, ξεκινούν οι πιστοί από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου . Προηγούνται το σήμαντρο, (παλαιότερα και τα δύο λάβαρα της εκκλησίας και τα εξαπτέρυγα) και η εικόνα της Αναλήψεως. Ακολουθεί ο παπάς με τους ψαλτάδες και πίσω οι πιστοί. Φθάνει η πομπή  στο χώρο του παλιού αντλιοστασίου κοντά στο γήπεδο.
    Πολύ παλιά έφθανε η πομπή στα όρια του χωριού με το Καμαρωτό, συνέχιζε παράλληλα με το σιδηροδρομικό δρόμο και κατέληγε στο λιβάδι, στου Άγγελου το πηγάδι. Η κεφαλή της πομπής ήταν στου Άγγελου το πηγάδι και το τέλος της στη Ντεμπελίσστια (σιδηροδρομική γραμμή).Σταματούσαν σε κάποια σημεία και αφού άνοιγαν με αρίδες τρύπες σε κορμούς δένδρων τοποθετούσαν μέσα «ύψωμα» (αντίδωρο) για ευκαρπία και ευφορία των καρπών. Στον κάμπο, στο Άγγελου κλάντνατς(πηγάδι) γινόταν και φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας. Οι αρραβωνιασμένες κοπέλες κεντούσαν μαντήλια στους αρραβωνιαστικούς και αυτοί τα έδεναν στο λαιμό τους. Επίσης με στάχυα έπλεκαν διακοσμητικά μοτίβα σε σχήμα λάβαρου και τα κρεμούσαν στα σπίτια.
    Σήμερα, στο χώρο του παλιού αντλιοστασίου (περιοχή Γκέρσιο) θα ξεκουραστούν, θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν οι γυναίκες  παραδοσιακούς τοπικούς χορούς και θα αναχωρήσουν επιστρέφοντες στο χωριό.
    Εφέτος λιγότεροι από τις άλλες χρονιές ακολούθησαν την περιφορά. Και μάλιστα οι γυναίκες υπερτερούσαν των ανδρών σε ποσοστό 70% με 30%. Μεσήλικες και ηλικιωμένοι ήσαν οι περισσότεροι. Ευχάριστη εντύπωση ήταν η συμμετοχή της κυρίας Γεωργίας Κουλιάλη, ηλικίας 86 ετών.

Φωτογραφίες ο Γιώργος Ηλ. Κέππας











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου