Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Ο Μεγάλος Σταυρός & τα Ιερά Λείψανα στο Βαμβακόφυτο

Ο Μεγάλος Σταυρός και τα Ιερά Λείψανα..
 της Ιερά Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών θα βρίσκονται σήμερα Σάββατο και μέχρι αύριο Κυριακή 13 Μαρτίου 2011 και ώρα 15:30 στο Βαμβακόφυτο.
Σήμερα Σάββατο θα πραγματοποιηθεί Μέγας Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βαμβακοφύτου.


Ένα μικρό Ιστορικό

Γράφει ο Γ. Ηλ. Κέππας

Η σημερινή τελετή-εκδήλωση είναι συνέχεια του εθίμου « Προσκύνημα στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Σερρών», που γίνεται αρχή Τριωδίου και έχει αφετηρία και άμεση σχέση με την ανέγερση του κωδωνοστασίου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βαμβακοφύτου.
    Το καμπαναριό κτίστηκε το 1882. Στην ανέγερσή του βοήθησε οικονομικά η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών. Ένα μέρος του ποσού ήταν δωρεά, ένα άλλο έναντι ακινήτων στο χωριό. Είναι τα σημερινά Μετόου (= Μετόχια, νοτιοανατολικά του ναού) και το υπόλοιπο χρέος σε μορφή δανείου, οι δόσεις του οποίου κάθε χρόνο πληρώνονταν σε είδος, όπως σιτάρι, κριθάρι, αλεύρι και άλλα τρόφιμα. Πρόσφεραν όλοι οι κάτοικοι ανάλογα με τις δυνατότητές τους.
    Η εκκλησιαστική Επιτροπή μετέφερε τα αγαθά στο μοναστήρι. Τους συνόδευαν και μερικοί χωριανοί και κάθε χρόνο περισσότεροι. Το χρέος εξοφλήθηκε, αλλά οι επισκέψεις συνεχίζονταν κάθε χρόνο και έγιναν έθιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου