Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Θυρανοίξια Ναΐσκου του Αγίου μεγαλομάρτυρος και θαυματουργού Παντελεήμονος


Γράφει ο Γιώργος Ηλ. Κέππας

      Το Σάββατο 6 Αυγούστου και κατά τις 08:00μ.μ. ενώπιον πλήθους πιστών τελέστηκαν τα θυρανοίξια του...
 ναϋδρίου ή ναΐσκου του Αγίου μεγαλομάρτυρος και θαυματουργού Παντελεήμονος, στην είσοδο του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου Βαμβακοφύτου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. κ. Μακαρίου.
      Τα θυρανοίξια είναι μια ακολουθία αγιασμού που τελείται προ των κλειστών θυρών ενός νέου ναού ή της κλειστής θύρας ναΐσκου, προκειμένου να τελούνται σε αυτό τα της Θείας Λειτουργίας. Αυτός ο Αγιασμός περιλαμβάνει διάφορες ευχές και τροπάρια.
      Η κατασκευή του ναΐσκου έγινε με δαπάνη της οικογένειας Γεωργίου Παπακωνσταντίνου του Κωνσταντίνου.

Απολυτίκιον του Αγίου.
      Αθλοφόρε Άγιε και ιαματικέ Παντελεήμων, πρέσβευε τω ελεήμονι Θεώ, ίνα πταισμάτων άφεσιν παράσχη ταις ψυχαίς ημών.

Ο Βίος του Αγίου
      Ο Άγιος μεγαλομάρτυρας Παντελεήμων. γεννήθηκε στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας τέλη του τρίτου μ.X. αιώνα. Την εποχή εκείνη αυτοκράτορας της Ρώμης ήταν ο Μαξιμιανός ο φοβερός διώκτης των Χριστιανών. Ο πατέρας του ήταν ειδωλολάτρης αξιωματούχος. Η μητέρα του ήταν θερμή Χριστιανή. Το όνομα ήταν Παντολέων. Σπούδασε Γιατρός .
     Ένα εντυπωσιακό γεγονός κάνει τον Παντολέοντα να αποφασίσει να γίνει Χριστιανός. Ενώ περπατούσε στο δρόμο συνάντησε ένα παιδί που το δάγκωσε μια οχιά και πέθανε. Λέει λοιπόν μέσα του: Θα προσευχηθώ στο Χριστό να αναστήσει το παιδί και αν πράγματι αναστηθεί, εγώ θα βαπτισθώ και θα γίνω Χριστιανός. Θα πιστέψω ότι ο Χριστός είναι ο Θεός ο αληθινός, ο Σωτήρας του κόσμου. Προσευχήθηκε θερμά στον Κύριο και αμέσως το παιδί ζωντάνεψε.
      Βαφτίζεται χριστιανός και γίνεται ο ανάργυρος Γιατρός. Βοηθάει τους φτωχούς και θεραπεύει με τη δύναμη του Ιησού Χριστού τους ασθενείς. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά θαύματα του Αγίου ήταν η θεραπεία ενός τυφλού.
      Οι θεραπείες του Αγίου προκάλεσαν το θαυμασμό των κατοίκων της Νικομήδειας, αλλά και το μίσος και το φθόνο των γιατρών της πόλης. Συνελήφθη με διαταγή του Αυτοκράτορα Μαξιμιανού.
Στην άρνηση του Αγίου να αρνηθεί το Χριστό και να θυσιάσει στα είδωλα, υπέστη φοβερά βασανιστήρια. Με μαχαίρια έξυναν τις σάρκες του. Τον έβαλαν μέσα σε ένα καζάνι που έβραζε. Τον βύθισαν στα βάθη της θάλασσας, αφού έδεσαν στο λαιμό του μια τεράστια πέτρα. Τον έριξαν σε πεινασμένα θηρία. Όμως τα ζώα, αντί να τον κατασπαράξουν, έγλειφαν ήρεμα με τη γλώσσα τους τα πόδια του. Με τη βοήθεια του Θεού ο Άγιος έμεινε σώος και αβλαβής.
      Εξαγριωμένος τέλος ο ηγεμόνας, διατάσσει τον αποκεφαλισμό του Αγίου. Το ξίφος όμως λυγίζει και αντί αίμα τρέχει γάλα. Λίγο πριν από τον αποκεφαλισμό του, ακούσθηκε φωνή απ' τον ουρανό. Ήταν η φωνή του Θεού που του έδωσε το όνομα Παντελεήμων, που σημαίνει τον Άγιο που βοηθάει όλους και τους ελεεί.
      Η εκκλησία μας τιμά την μνήμη του την 27 η Ιουλίου.

Φωτογραφίες Γεώργιος Ηλ. Κέππας





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου